вторник, 23 април 2013 г.

Моята градина






Ето един малко нетрадиционен скален кът.Мястото е равно,а не под наклон.Първо го застлах с мембрана против плевели.После изрязах дупки в мембраната,приготвих си обогатена смес и засях растенията.Помежду тях разположих тук-таме големи камъни, а върху останалата площ насипах малки камъни,събирани от къде ли не-речни,морски,сиво-син гранит от планината,лъскав от слюда пясъчник ,червеникав варовик от Каварна и др.Тук растат няколко вида флоксове,карамфилчета,мащерка,алисум,платикодон;ерика и два японски клена.


Това е Caryopteris clandonensis ''Heavenly Blue''.Кариоптериса е много хубаво храстче с пухкави,яркосини съцветия.Листата на този сорт са зелени,изпъстрено с жълто.Клонките и листата издават странен,но приятен аромат.Цъфти през август.


Дигиталисът е стар градински любимец в Англия,в така наречената cottage garden-тоест селска градина.И при нас е доста популярен,може би защото е красиво и непретенциозно цвете.Расте на слънце,обаче добре понася и сянката.Повечето сортове са двугодишни,но има и такива,които се задържат като многогодишни.Аз за всеки случай си правя разсад от време на време ,за да съм сигурна че няма да го загубя.Трябва да знаете,че това е едно от силно токсичните растения в градината.Имайте го в предвид,ако имате малки деца.


Искате ли екзотика в градината?Ами тогава засадете си палма Трахикарпус-най-студоустойчивата ..Аз тази я посадих тази пролет,така ,че още не е презимувала навън За зимата съм и приготвила топъл кожух-Парче дебела вата и върху него ще я завия и с найлон,от този ,който стои на балончета.Дано се запази,ще ми е много мъчно ако замръзне.


Ето едно чудновато цвете-Книфофия.На английски името и е Red Hot Pokker-,което означава -червен,горещ ръжен.Много бързо образува голяма туфа от ,която всяко лято израстват множество 'ръженчета'.Много лесно се гледа.


Калата е добре позната като оранжерийно цвете за букети.Но освен това това е едно много подходяшо цвете за градината.Достатъчно зимоустойчиво е и ще се чувствува добре на богата почва, която задържа влагата.


Това е моята любима градинка,чиято цветна феерия започва през май.Тук съм си засадила английски рози,които си поръчах от разсадника от най-известния селекционер на английски- рози-Дейвид Остин./David Austin /.Този вид рози са хибриди на стари видове,които са подобрени така,че да цъфтят обилно през цялото лято.Много от тях носят аромата на старите сортове.Моите рози са от следните сортове-Crown Princess Margareta,Moulinex,Pat Austin,William Shakespeare,Winchester Cathedral,Princess Alexandra of Kent,Munstead Wood. Пред тях са засадени лавандула и бербериси-Rose Glow,Coronita,Silver Rocket,Aurea.


А това са моите катерливи рози-всяка година засаждах по една две,докато не стигнах до края на оградата.Розите са много неприятни,когато трябва да се подрязват,но какво да се прави. Нахлузвам едни дебели ръкавици и всяка пролет ги прореждам ,като премахвам част от старите клони,иначе храстите се превръщат в неконтролируем гъсталак.


Още една катерлива роза.Тази е от сортовете с миниатюрни цветчета и се нарича American Pillar.Качила съм я на една арка до беседката и когато минавам под нея чувам жуженето на стотиците пчели ,които събират нектар от цветовете и .Този шум е малко зловещ,докато не свикнеш с него.Пчелите обаче не те закачат,ако не се чувстват застрашени.Макар,че в градината имам много цветя,които ги привличат,никога не съм ужилвана.Това са страшно полезни за опрашването на растенията насекоми.Учените са установили,че ако изчезнат пчелите, живата природа на нашата планета също ще изчезне след около пет,шест години.


Розите с пъстри цветове се налагат все повече и повече на пазара.Интересно е да ги имаш в градината,внасят разнообразие и свежест .


Този лилав боздуган е всъщност лук,но за салата не става,защото е деkоративен-Allium Giganteum.На заден план се вижда щамбова плачеща роза в цикламено.


За някои хора кореопсиса може да твърде просто и обикновено цвете,но той е един от любимците ми.Образува гъста туфа,която цъфти през цялото лято в слънчево жълто.Много добре се съчетава със сини цветя като декоративния лен,делфиниума или непетата.


Дори едно така обикновено храстче като спиреята има място в градината и може да допринесе за нейната красота по свой начинДеликатните кошнички от розови цветчета се появяват през цялото лято.


Ако имате сенчесто място в градината,където се чудите какво да засадите, хиперикумът е чудесен за целта.Ще се разпростре и ще покрие мястото за нула време Ще имате свежа зеленина, а през май,ще се радвате на чудесните му златисти цветове с пухкави тичинки.


Клематисите са може би наи-популярните лиани в озеленяването.Съществуват стотици сортове .Този е от вида Recta, а сорта е Rosemoor.Aко харесвате клематисите,но не знаете как да се грижите за тях,хвърлете поглед на нашата страница 'Портрети на растения' в категория Рубрики.Ще се радваме,ако можем да ви бъдем полезни.


Гайлардията е много популярна в озеленяването.Непретенциозна е и цъфти през цялото лято.Този сорт- Burgundi е наситеночервен ,за разлика от традиционно пъстрата гаилардия.


Larix Pendula-ето едно чудо на природата,излязло сякаш от приказките;купчина от провиснали до земята ,рошави зелени кичури.Другото име на това дърво е Европейска лиственица.Иглолистно,което обаче не е вечнозелено,а игличките му есента пожълтяват и опадват,както при широколистните дървета.


Червените листа на брезата-Betula Purpurea красиво контрастират на зеленината в градината.Червенолистните храсти ,както и тези с златистожълти листа придават колорит и внасят разнообразие в градината.


Лилиумите изумяват не само с разкошните си цветове,но и с упойващия си аромат,който се носи из цялата градина.Бележете си мястото,за да не ги изкопаете напролет,докато почиствате градината от плевели .


Нова снимка на бугенвилеята.Тази година не можах да се въздържа от слабоста си към експерименти и си засадих една малка бугенвилея на завет в градината.Завих я с вата и найлони и нямам търпение да видя как ще е напролет.Миналата година мини нарчето ми замръзна до корен,но израстна и се възстанови през лятото.Може пък тази зима да не е толкова студена.


Хибискусите са голямо семейство.Стайният хибискус,който наричаме китайска роза е братовчед на градинския Hibiscus Syriacus Този на снимката се нарича Hibiscus Moscheutos Luna White. Зимоустойчив е ,но стъблата му са тревисти и през зимата измръзват, а напролет израстват нови.Цветовете са наистина огромни.


Hellenium Hellenas Red Shades-Хелениума обича слънцето,както подсказва името му.Семпло и симпатично цвете.


Ако харесвате кленовете,Acer Negundo Flamingo е точно за вас.Средно високо дърво-около 7 метра,с пъстри листа в бяло,зелено и розово.


Кордилинето няма да издържи по-сурова зима в градината,но може да го гледате като контейнерно растение.Всяка пролет го изнасям и поставям в градинката с декоративни треви. Зад него се виждат гроздовете на Пеперудения храст-Budleja Davidii Royal Red.

Eто и една бяла будлея.Тези храсти е хубаво да са засадени близо до пътека или беседка,за да се наслаждавате на чудесния им аромат.Много е важно правилното им подрязване,за да е добро оформлението на храста-всяка пролет височината на клоните се съкращава наполовина.


Ехинацеята е по-. позната като лечебно растение,отколкото като цвете.Но и декоративните и качества не са за пренебрегване.Цъфти обилно и продължително и се гледа лесно. Освен в розово и бяло има сортове и в жълто и оранжево,както и няколко сорта с кичести цветове.


Селекционерите на семена така и не можаха да се уточнят дали рудбекията е едногодишно или многогодишно цвете. Rudbekia Filguda Goldstrum e несъмнено многогодишна.Но и тази на снимката-Rudbekia Hirta също оцеля наоткрито след много студената минала зима.Така'че вече и аз се чудя към коя категория да я причисля.


Hibiscus Luna Red


Изглед от разсадника.През горещите летни дни черните работни контейнери ,в които са засадени растенията се нагряват силно от слънцето,това налага поливане всеки божи ден.


Hemerocallis Double Delight.Хемерокалисите са едни от цветята, с които съвремените селекционери обичат да си правят експерименти и постоянно да измислят нови сортове.


Цезелпинеятя е екзотичен храст.Наричат я Райска птица и Гордоста на Барбадос.Ако обаче живеете в по-студен район,може би ще се разочаровате.Миналата зима ,когата температурите паднаха под минус 18 градуса ,моята цезелпинея замръзна до равнището на земята.Напролет я изрязах ниско и тя изненадващо израстна отново до старите си размери и цъфна нормално.


Хибискус White Hearth.Красив храст,който можете да си завъдите и от семена.


Не подценявяйте храстите,които правят плодчета,в определени моменти те са не по-малко атрактивни.Пиракантата например ви осигурява атракция през есенните и зимните дни,когато почти всичко друго е преживяло вече своя апогей.


В съвременната градина освен цъфтящи,задължително трябва да има и храсти с декоративни листа,които си остават интересни по-всяко времеЕдин подходящ пример е Аукубата. Този сорт се нарича Krotonifolia-широките вечнозелени листа са изпъстрени със златисти точици.Расте бавно,както повечето вечнозелени храсти,но постепенно ,ако се подрязва образува гъста ,красива топка.


Campsis Radicans Flava-този е жълт,за разлика от оранжевия,който е по-популярен.Ако не искате да се разрастват прекалено,подрязвайте кампсисите всяка пролет и отстранявайте излишните издънки.


Ето снимка на един от берберисите ,които са засадени пред английските рози.За да се сгъстят тези храсти имат нужда от често подстригване.Снимката в едър план дава възможност да се види интересната шарка на листата.Този берберис е Koronita.


Berberis Silwer Queen


Berberis Rose Glow


Ceanothus Zanzibar-Цеанотисът все още рядко се среща в нашето озеленяване.Причината е ,че повечето сортове на този Калифорнийски люляк,както го наричат,са доста деликатни. Трябва да се садят близо до стена ,на топло слънчево място.Гледката на отрупаните със сини цветове храсти е много красива.


Зимна приказка в градината.Criptomeria Japonica,или японския кедър е навел отрупаните си със пухкав сняг клончета.Спят дълбоко цветята и храстите и сънуват слънчевото лято. Пъпките на камелията са толкова наедрели,нямат търпение да дойде март,за да се разтворят в прекрасни цветове.Всяко нещо с времето си.И зимата няма да е вечна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар