вторник, 6 август 2013 г.

Ароматни увивни растения за градината

Ароматни увивни растения за градината
Красивите, енергично растящи пълзящи растения са едни от най-подходящите за градината. Като цяло те са непретенциозни, предпочитат слънчево място и богатата, добре отцеждаща се почва. Те се засаждат обикновено около беседка, перголи или покрай стената на къщата или оградата. Най-подходящото време за засаждане е през пролетта. Използвa се градинска пръст с малко тор. На младите растения задължително се поставя подпора. През лятото се поливат обилно, поне веднъж в седмицата. През зимата поливането се свежда до минимум.

Традиционни увивни растения са жасминът, вистерията, глицинията. Повечето пълзящи са с вечнозелени стебла, отрупани с нежни, най-често нежни бели, бледолилави или розови уханни цветове.
От декоративна гледна точка пълзящите растения са най-лесният начин за разделяне на пространството. Когато са подбрани и разположени правилно, те помагат за оформяне на уханни усамотени зони за отдих в балкона или в градината. За да се разнася ароматът на растенията през целия ден и нощ, можете да ги засадите до стената на къщата, за да им се наслаждавате през отворения прозорец през летните вечери или покрай пътеката, за да примамват с аромат гостите на дома ви.

Ето няколко екзотични увивни растения с техните основни характеристики:
Мадагаскарски жасмин (Stephanotis floribunda)
Родината на стефанотиса е Мадагаскар, откъдето произхожда и названието, с което е известен - Мадагаскарски жасмин. Той притежава елегантни и бели ухаещи на жасмин цветове, които контрастират на тъмнозелените и плътни листа. Колкото е красиво това растение, толкова е и чувствително. Не е подходящ за съвместно отглеждане с други растения, тъй като “държи да расте свободен” и изисква много чист въздух. Нуждае се от много светлина, но да е защитено от преките слънчеви лъчи. Достига височина 3.5 – 5 метра.
Звезден жасмин (Trachelospermum)
Листата на звездния жасмин са дебели и месести, съдържащи отровен млечен сок. Цъфти продължително - от началото на пролетта до края на лятото. Цветовете му са малки и бели, под формата на звезди, от където идва и името му.



Американска вистерия (Wisteria frutescens)
Всички части на растението са отровни при поглъщане. Подрязвайте растението често. Американската вистерия достига височина от 2.40 до 6 метра. Расте на слънчево място или полу-сянка и цъфти в синьо-лилаво в средата на пролетта.


Трахилоспермум  (Trachelospermum jasminoides)
Всички части на растението са отровни при поглъщане.  Възможно е части от растението да предизвикат алергична реакция. Растението достига височина 4.5 – 12 метра. Расте на слънце или полу-сянка. Стеблата му са вечнозелени. Цъфти от средата на пролетта до лятото с нежни бели цветове.



Клематис арманди (Clematis armandii)
Наричат клематиса "кралица на пълзащите растения".  Достига височина 3 – 12 метра. Клематисът има грациозни цветове, които цъфтят рано напролет или късно през лятото и в началото на есента. При правилно засаждане, достатъчно грижи и търпение, клематисът ще ви възнагради с много стебла, отрупани с бели, сини, виолетови или пурпурни цветове.





 Австралийска хоя (Hoya australis)
Всички части на растението са отровни при поглъщане. Достига височина от 1.20 до 6 метра. Расте на слънчево място или полу-сянка. Цветовете му са бели или кремави.  Стеблата му са вечнозелени. Цъфти в края на лятото и началото на есента.




Златна лоза (Solandra maxima)
Всички части на растението са отровни при поглъщане.  Достига височина 9-12 метра. Цъфти с жълто-оранжеви до светло-жълти цветове рано напролет и отново от средата на есента до късно през зимата.  Стеблата му са вечнозелени.








Непалска фунийка (Beaumontia grandiflora)
Достига височина 3.60 – 12 метра. Цъфти в бяло от края на пролетта до началото на лятото. Стеблата му са вечнозелени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар