вторник, 1 октомври 2013 г.

Градината преди първия сняг

Градината преди първия сняг
Наближаването на зимата вече се усеща. Листата на дърветата се стелят като плътен килим по земята. Оголените клони се огъват под напора на силните и все по-студени ветрове. Градината постепенно придобива по-зимен вид и растенията в нея се подготвят да посрещнат първите снегове. Въпреки това не е нужно тя да бъде обхваната от сивота и еднообразие. Дори в този междинен сезон тя може да е атрактивна и все още изпъстрена с цвят.
Неколкократните слани и застудявания не могат да попречат на красивите и многоцветни хризантеми да цъфтят. Невероятни са обемите, които създават тези издръжливи есенни цветя, наричани от нашия народ димитровчета. Пъпките се появяват сякаш постоянно и единствено снегът може да прекрати техния буен и като че ли безспирен цъфтеж. Хризантемите се чувстват най-добре на пряка слънчева светлина в градината, но преживяват добре зимата и в по-големи саксии.
Празните лехи от летните едногодишни цветя, които вече са изпълнили своя „дълг“, можете да запълните с пъстроцветните теменужки от зимните сортове, които в момента се появяват на пазара. Тези растения са сякаш непобедими и ярките им багри се виждат дори под снега.
Декоративното зеле (Brassica oleracea) също остава непокътнато от студовете и сланите. От него са създадени толкова красиви сортове, че е трудно човек да избере от кои да вземе, за да разнообрази някое кътче в двора. Съществуват сортове в зелено и бяло, светло и тъмнорозово, тъмнопурпурно, с изправени или къдрави листа – истинска зелева приказка.


От едролистните сортове хебе в момента цъфнали могат да се срещнат хибридните сортове на Hebe x Andersonii. Те цъфтят с виолетови съцветия и са с неопадливи листа в тъмнозелено или пъстролистни – в жълто и зелено. Хебетата също изискват повече светлина и малко по-заветно място. Могат да се отглеждат и в зимната градина, стига да е достатъчно добре осветена.


Едно миниатюрно бордюрно храстче – гаултерията (Gaultheria procumbens) се кипри със своите тъмнозелени листа и кръгли червени плодчета. Тя е вид, който предпочита пряката слънчева светлина и е студоустойчив само за част от страната. В планинските райони не оцелява. Прекрасна е за външни аранжировки в съдове.



Описаните дотук растения се съчетават чудесно в композиции с различни по форма и багра иглолистни растения. Така градината ви никога няма да остане без цвят и ще ви радва дори и в най-студените есенни дни.
С трайното падане на температурите е крайно време вече да приберете и някои от многогодишните външни цветя, които не са студоустойчиви и при температури под 10°С вече дават признаци на измръзване. Мушкатата, които до този момент цъфтят в изобилие въпреки студа, трябва да се приберат на хладно и слабо осветено място, където да прекарат зимата. Мазетата и гаражите са подходящо място за тях. Бугенвилеите (Bougainvillea sp.) вече са спрели да цъфтят и също е време да бъдат прибрани на по-топло място. За тях е нужно по-голямо количество светлина през зимата и температури около 18-20°С.
Водните лилии показват, че им е време да заспят зимен сън. Листата им пожълтяват и постепенно се откъсват едно по едно. Остават корените с по-дребните листа отдолу. Извадете ги внимателно от водната площ заедно със саксиите и ги поставете в съд с много малко вода – с височина около 20-30 см. Лилиите трябва да са на хладно и сравнително светло място, за да се чувстват добре.
Подземните органи на летните луковични и грудкови цветя вече трябва да са прибрани преди първите слани, но ако в саксии все още отглеждате някои от тях навън под навес, трябва да се лишите от тяхното присъствие и да ги приберете на по-топло.
Вече сте подготвили градината за зимен сън и същевременно сте осигурили достатъчно цвят в нея, докато паднат първите снегове. Време е за почивка в очакване на светлите зимни празници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар