сряда, 5 юни 2013 г.

Барбекюто

Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Известно е от безчет археологически находки. Малко известно е, че когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Туземците наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене.
Дали начинът на приготвяне на храна, идващ от Карибите, оказва влияние за формирането на френското „Barbecue" или думата си е чисто френска, не се наемаме да гадаем. Наистина, французите като правило използват словосъчетанието „grill barbecue", свързвайки два способа за приготвяне на храна в едно и внасят по този начин известна доза неяснота какво точно се приготвя - грил или барбекю. Ако трябва да говорим обаче за мястото, където се е наложил този начин на приготвяне на храна, то определено е отвъд Океана. Барбекюто се смята за един от символите на Америка, като тази дума отдавна е надхвърлила самото приготвяне на храна и се е превърнало в масова култура - начин на живот.
Уютен кът за удоволствия
За всички нас градината е източник на спокойствие, мир и хармония, където са нужни приветливи пространства и места, носещи приятни емоции за стопаните си. Допълнителните детайли и аксесоари осигуряват изразителността на градината и нейното позитивно въздействие върху нас. Организирането на кът за приготвянето на храна зависи преди всичко от начина на живот и стила на собствениците. Много често подвижната скара до лятната тераса върши чудесна работа за непретенциозно, вкусно и най-вече бързо приготвяне на любимите вкуснотии. Ако искате обаче приготвянето на храната да е в нещо повече от „готвене" на открито и да превърнете това в празник за вас и близките ви, ще трябва да организирате нещата по-сериозно.
За разлика от скарата, приготвянето на барбекю отнема обикновено цял ден или следобед и е много по-бавен процес. По тази причина обособяването на специален за целта кът в градината трябва да отговаря на нашите нужди и желания. В повечето случаи в началото търсите място за разполагане на най-обикновена скара, около която с течение на времето се появяват работен плот, мивка, след това навес и още много допълнителни неща от ежедневието. В този смисъл барбекюто, като неразделна част от градината, може да се превърне в основен акцент на малкия двор. Мястото за отдих с барбекю създава възможност за по-продължително наблюдение на любимия ви двор от друг ъгъл.
От къде да започнем
Възможността да създадем подобно уютно кътче по собствен вкус и предпочитание, което да е в хармония с къщата и градината, е съвместно дело на професионалист и клиент. Според нуждите и желанието да прекараме по-дълго време на открито в собствения си дом, ние трябва да се съобразим и да планираме елементите в двора, големината им и подхода към тях - цялостна визия на градината.
Мястото на барбекюто трябва да се заложи още при проектирането на дворното пространство, като предварително се уточни функцията му, основните елементи, които ще присъстват в него, а оттам и големината му. Наличието на подобен кът често е доминанта в двора, която подчинява останалите градински елементи. В много случаи подобно съоръжение излиза от рамките на място за приготвяне на храна и се превръща в място за живеене през лятото с всички удобства. В такива места освен зиданата пещ, скарата и масата за хранене присъстват също малък кухненски бокс с всички удобства и кът за отдих с мека мебел. Плъзгащи витрини или отваряеми прозорци позволяват затварянето и използването на барбекюто дори през по-хладните есенни и пролетни дни.
Правилно избраното и организирано пространство е сигурна гаранция за успех. При избора на място е необходимо да се вземат предвид множество фактори като безветрие, разположение спрямо основната сграда и градината и, разбира се, интимност и самостоятелност. Околното пространство се явява като много важен психологически фактор. Около мястото на барбекюто може да „нарисувате" любимите си „декори", като например малък скален кът в съчетание с вода, каменен зид с катерлива растителност или просто тревна площ с цъфтящи храсти. С една дума, оградете се с приятните за вас неща, които ще ви помогнат да се отделите от напрежението и градската суета и това ще ви помогне да прекарате приятни часове с любимите си хора в приятната компания на градинското барбекю!

Няма коментари:

Публикуване на коментар